İleri Dönüşüm Nedir ve Neden Önemlidir?
Küresel Isınma çağımızın baş edilmesi gereken en önemli çevre sorunudur. Dünyada üzerinde yaşadığımız gezegenimizi korumak amacı ile hükümetler arası çok çeşitli anlaşmalar imzalanmakta ve etkili önlemler alınmaya çalışılmaktadır.
Türkiye Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği nezdinde yapılan anlaşmalara taraf olmuştur ve 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliği ile 'Sıfır Atık' projesi başlatılmıştır. Ancak her proje ve anlaşmanın etkili olabilmesi ve gezegenimizin gelecek kuşaklara sağlıkla teslim edilebilmesi için çocuk, genç, yetişkin, toplum olarak bilinçli olmanın önemi çok elzemdir ve projenin başarıya ulaşması için eğitim şarttır.
Bu açıdan bakıldığında, gereğinden fazla tüketim ve tek seferlik ürün kullanımı, fark etmeden çevreye fazlasıyla zarar verilmesine neden olur. İçinde yaşanılan çevrenin bütünlüğünü korumak, devamlılığını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak için atıkların geri kazanılması çok önemli bir unsurdur. Bu noktada yapılabilecek büyük küçük bütün adımlar çevrenin korunmasına katkı sağlar.
En basitinden çöpe atılacak bir ürünün ufak dokunuşlarla farklı bir amaçla tekrar kullanılması hem çevrenin korunmasını hem de bireyin ekonomik açıdan hesaplı olmasını etkiler. İleri dönüşüm ile tekrar kazanılan ürünün, bireyin kendi çabası olması da kişisel bir hobinin ve hazzın anahtarı olarak görülebilir. Bu sayede bireyler bir ürün ortaya koyarak günlük yaşamın stresini de atabilir.
Daha az tüketilen ürün, daha az üretilir. Bu hem doğal kaynakların varlığı açısından hem de tasarruf açısından bireye ve çevreye katkı sağlar. Bununla birlikte üretimde kullanılan enerji, iş ve su kaynakları açısından büyük bir kazanç sayılır.
Hemen her gün, giydiğimiz tişörtten oturduğumuz koltuğa, cam şişelerden çoraplara kullandığımız ürünlerin ömrünü biraz daha azaltıyoruz. Bunun yerine kullanılmaz duruma gelip atık olarak görülen ürünleri dönüşüme sokarak farklı bir işlevle yeniden kullanıma sokabiliriz. Upcycling (ileri dönüşüm) ölü durumdaki nesnelerin tekrar hayata döndürülmesi işlemidir. Upcycling sayesinde sürdürülebilir ve çevre dostu bir anlayış izleyerek üretilen bir ürünün sürekli kullanımı mümkündür.
Bugün şişe olarak kullanılan bir ürün, gelecekte vazo olarak dönüştürülebilir. Böylece hammaddenin işlenmesi, işlenmesi sırasında harcanan iş gücü ve kaynaklar; işlenen ürünün taşınması ve taşıma sırasındaki yakıt harcaması ve bunun gibi birçok süreç yeni bir ürün için harcanmamış olur. Her anlamda ekonomik ve çevreci bir adım olan upcycling (ileri dönüşüm), tüm insanların benimsemesi ve uygulaması halinde ciddi etki yaratabilir.